Menu

Mama i Tata

Zapoznanie się z piosenką 🙂

Pieczemy ciasto 🙂

Proste ciasto czekoladowe

Składniki

  • jajko, 1
  • cukier, 1 szklanka
  • jogurt naturalny, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • kakao, 3 łyżki
  • mąka, 1 1/2 szklanki
  • olej, 1/3 szklanki
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: Cukier, 6 łyżek
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: Woda, 6 łyżek
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: Kakao, 2 łyżki
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: Masło, 125 g
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: Gorzka czekolada, 100 g

PRZYGOTOWANIE:

Jajko oraz cukier łączymy mikserem do uzyskania lekko puszystej masy. W oddzielnej miseczce łączy jogurt z łyżeczką proszku do pieczenia i czekamy do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Następnie dodajemy jogurt do wcześniej ubitego cukru z jajkiem. Do tak powstałej masy dodajemy stopniowo mąkę, olej, cynamon oraz kakao. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Tortownicę o śr. ok. 26 cm ( może być mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe) smarujemy lekko masłem i obsypujemy drobnym cukrem. Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 30 min. przed wyjęciem wkładamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy. Wszystkie składniki na polewę łączymy razem w garnuszku i podgrzewamy do połączenia. Gdy ciasto jest jeszcze letnie zalewamy je przygotowaną letnią polewą i odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Smacznego.